مواقع (امكنه و ازمنه) خاصي كه در آن ها امر به صلوات دادن بر پيامبر(ص) شده است:

ساخت وبلاگ

مواقع بسياري است كه فرستادن صلوات در آن ها بر پيامبر (ص) مستحب است كه ابن القيم تقريباً حدود چهل و اندي مورد آن را بيان داشته است از جمله:

۱ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام داخل شدن به مسجد و خارج شدن از آن:

از أَبِي حُمَيْدٍ (رض) روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: "هرگاه يكي از شما وارد مسجد شديد بر پيامبر (ص) سلام كنيد سپس بگوييد: پروردگارا؛ درگاهاي رحمتت را بر من باز گشا. و هرگاه از مسجد خارج شد بگويد: پروردگارا؛ خواستار لطف و مرحمت تو هستم." زيرا پيامبر (ص) هرگاه وارد مسجد مي شدند بر محمد (ص) درود و سلام مي فرستاد و مي فرمودند: ( اللهم اغفر لي ذنوبي و افتح لي أبواب رحمتك ) و هرگاه از مسجد خارج مي شدند بر محمد (ص) درود و سلام مي فرستاد و مي فرمودند: ( اللهم اغفر لي ذنوبي و افتح لي أبواب فضلك). و حضرت علي (رض) مي فرمايد: « هرگاه به مسجد در آمديد بر پيامبر (ص) صلوات بفرستيد ».

۲ - فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) هنگام شنيدن اذان: از ابن عمرو (رض) روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: " هر گاه صداي اذان مؤذن را شنيديد شما هم مثل مؤذن بگوييد و بعد از آن بر من صلوات بفرستيد زيرا هر كس بر من يك صلوات بفرستد خداوند در عوض بر او ده صلوات ( رحمت ) مي فرستد. سپس براي من وسيله را طلب كنيد كه وسيله مقام و منزلت ( خاصي ) در بهشت است كه مخصوص يك نفر از بندگان خدا مي باشد و من اميدوارم كه آن يك نفر من باشم. پس هر فردي براي من آن وسيله را طلب كند مستحق شفاعت من خواهد بود".

۳ -  فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) هنگام شنيدن اقامه نماز.

۴ - فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) هنگام دعا: از أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِيْنَ عُمَرَ بْنَ خَطَّابِ (رض)  روايت است كه گفت: " دعا در ما بين آسمان و زمين معلق است و هيچ چيزي از آن به حضور نخواهد رسيد تا اين كه بر پيامبر (ص) درود فرستد ".

۵ - فرستادن صلوات بر پيامبر(ص)در صبح و شام: از ابي الدرداء (رض)  روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: " هر كس هنگام صبح ده بار و شب هنگام ده بار بر من صلوات بفرستد به شفاعت من در روز آخرت نايل خواهد شد ".

۶ -  فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در روز جمعه: از ابي امامه (رض) روايت است كه پيامبر (ص)  فرمودند: « در تمامي روزهاي جمعه بر من صلوات بسيار بفرستيد زيرا صلوات امت من در هر روز جمعه اي بر من عرضه خواهد شد، ‌پس هر كسي بيشتر بر من صلوات فرستاده، از لحاظ مقام و درجه نزديك ترين افراد به من  است ".  مستحب است در شب و روز جمعه بر پيامبر (ص) صلوات بسيار فرستاده شود .  از اوس بن اوس (رض) روايت است كه پيامبر (ص)  فرمودند: « از بهترين روزها، روز جمعه است. پس در آن روز بر من صلوات بسيار بفرستيد زيرا صلوات شما يقيناً بر من عرضه مي شود. (اصحاب) عرض كردند: اي پيامبر خدا (ص) چگونه صلوات ما بر شما عرضه مي شود در حالي كه جسد شما پوسيده خواهد شد؟ ايشان (ص) فرمودند: همانا خداوند بر زمين حرام كرده است كه اجساد پيامبران را نابود سازد و بپوساند».

۷ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام اجتماع مردم و قبل از آن كه پراكنده شوند. از ابي هريره (رض)   روايت است كه پيامبر (ص)  فرمودند: " گروهي كه در مجلسي جمع و سپس پراكنده شوند و در آن مجلس خدا را ياد نكنند و بر پيامبر (ص) درود نفرستند (در روز قيامت) آن مجلس بر آن ها حسرت و ندامت خواهد بود ".

۸ - فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) هنگام خواندن خطبه جمعه: امام شافعي و امام احمد (رض) در دو خطبه جمعه صلوات وسلام بر پيامبر (ص) را واجب مي دانند و مي گويند: بدون آن خطبه صحيح نيست ولي امام ابوحنيفه و امام مالك (رض)مي گويند: بدون آن خطبه صحيح است.

۹ - فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) هنگام نوشتن اسم شريف ايشان (ص).

۱۰ - فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) در اثناي نماز عيد فطر و عيد قربان در ميان تكبيرات .

۱۱ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در آخر دعاي قنوت: زماني كه حضرت عمر (رض) مردم را در نماز تراويح جمع كرد، آنان در دعاي قنوت، كافران را لعن مي نمودند سپس بر پيامبر (ص) صلوات مي فرستادند و براي مسلمانان دعا مي كردند بعد از آن الله اكبر كرده  و سجده مي رفتند.

۱۲ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در حلقه هاي ذكر.

۱۳ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در اول و آخر دعا و در اثناي دعا كردن.

۱۴ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام فراغت حجاج از لبيك گفتن. زيرا لبيك گفتن از توابع دعا است، و قَاسِمُ بْنُ مُحَمَّدٍ - رَحِمَهُ اللهُ تَعَالَى – گويد: براي حجاج – هنگام فراغت از تلبيه – مستحب است كه بر پيامبر (ص) صلوات بفرستند.

۱۵ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام طواف خانه خدا و استلام حجر الاسود: ابن عمر (رض) هر گاه كه مي خواست حجر الاسود را استلام كند، مي گفت: اللَّهُمَّ إِيْمَاناً بِكَ وَ تَصْدِيْقاً بِكِتَابِكَ وَ وَفَاءً بِعَهْدِكَ وَ اتِّبَاعاً لِسُنَّةِ نَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ صلى الله عليه و سلم.

۱۶ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام صعود بر صفا و مروه: شعبي روايت مي كند كه حضرت عمر (رض) در مكه براي مردم خطبه مي خواند و گفت: هرگاه كسي از شما به قصد حج آمد بايد هفت بار بيت الله را طواف كند و... بعد شروع كند به بالا رفتن از صفا در حالي كه رو به كعبه ( بيت الله ) نمايد و هفت تكبير بگويد و در بين هر دو تكبير خداوند را ستايش گويد و بر پيامبر (ص) صلوات وسلام بفرستد و براي خود دعا كند و در مروه نيز همين كار را انجام دهد.

۱۷ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام ايستادن بر قبر مبارك ايشان (ص): حضرت عبدالله بن عمر (رض) هرگاه از سفر مي آمد بر كنار قبر پيامبر (ص) توقف مي كرد و ايشان (ص) را زيارت مي نمود و بر ايشان (ص) صلوات مي فرستاد و قبر را لمس نمي كرد. و شيخ الاسلام ابن تيميه - رحِ – گويد: حضرت عبدالله بن عمر (رض) سپس نزد قبر مبارك پيامبر (ص) مي آمد و رو به ديوار قبر مي نمود و آن را لمس نمي كرد و نمي بوسيد و به حالت خشوع، آرامش، سر افكنده، فرو خواباندن ديدگان خويش از سر شرم و حيا و با حضور قلب به خاطر عظمت منزلت ايشان (ص) مقداري دورتر از قبر مي ايستاد و مي گفت: السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا رَسُولَ اللهِ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَكَاتُه، السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا نَبِيَّ اللهِ وَ خِيْرَتِهِ مِنْ خَلْقِه، السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا سَيِّدَ الْمُرْسَلِينَ وَ خَاتَمَ النَّبِييّنَ وَ قَائِدَ الغُرِّ الْمُحَجَّلِين، أَشْهَدُ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً رَسُولُ الله، أَشْهَدُ أَنَّكَ قَدْ بَلَّغْتَ رِسَالاَتِ رَبِّك، وَ نَصَحتَ لأُمَّتِك وَ دَعَوْتَ إِلَى سَبِيْلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَ الْمَوعِظَةِ الْحَسَنَة وَ عَبَدتَ اللهَ حَتَّى أَتَاكَ اليَقِين، فَجَزَاكَ اللهُ أَفْضَلَ مَا جَزَى نَبِيَّاً وَ رَسُولاً عَنْ أُمَّتِه. اللَّهُمَّ آتِهِ الوَسِيْلَةَ وَ الفَضِيْلَةَ وَ ابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً الَّذِي وَعَدتَهُ يَغْبِطُهُ بِهِ الأَوَّلُونَ وَ الآخِرُون. اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيْم، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيْد، اللَّهُمَّ بَارِكْ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ عَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيْمَ وَ عَلَى آلِ إِبْرَاهِيْم، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيْد، اللَّهُمَّ احشُرنَا فِي زُمْرَتِه وَ تَوَفَّنَا عَلَى سُنَّتِه وَ أَوْرِدنَا حَوضَه وَ اسْقِنَا بِكَأْسِهِ مَشْرَباً رَوِّياً لاَ نَظْمَأُ بَعدَهُ أَبَداً. سپس نزد قبر حضرات ابوبكر و عمر (رض) مي رفت و مي گفت: السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا أَبَا بَكْرٍ الصِّدِّيق، السَّلاَمُ عَلَيْكَ يَا عُمَرَ الفَارُوق، السَّلاَمُ عَلَيْكُمَا يَا صَاحِبَي رَسُولِ اللهِ * وَ ضَجِيْعَيْهِ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَكَاتُه، جَزَاكُمَا اللهُ عَنْ صُحبَةِ نَبِيِّكُمَا وَ عَنْ الإِسْلاَمِ خَيْراً، سَلاَمٌ عَلَيْكُمْ بِمَا صَبَرْتُمْ فَنِعْمَ عُقْبَى الدَّار.

۱۸ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام طنين صدا در گوش: هنگام طنين صدا در گوش مستحب است بر پيامبر (ص) صلوات فرستاده شود زيرا پيامبر (ص) مي فرمايد: هنگامي كه گوش كسى به صدا در آيد، مرا ياد كند و برمن صلوات بفرستد و بگويد:  ياد خدا از ياد من بهتراست؛ يعنى: به صدا در آمدن گوش دليل بر آن است كه كسى ذكرى از آن كس (صاحب گوش) به ميان آورده است. عن أبي رافع (رض)  مولى رسول الله (ص) قال: قال رسول الله (ص): إذا طنت أذن أحدكم فليذكرني و ليصل علي و ليقل ذكر الله بخير من ذكرني به ».

۱۹ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام رسيدن برادران ايماني كه يك ديگر را دوست مي دارند. از أنس (رض) روايت است كه پيامبر (ص)  فرمودند: « هرگاه دو بنده مؤمن كه يكديگر را دوست دارند، به هم برسند و با هم مصافحه انجام دهند و بر پيامبر (ص) صلوات بفرستند آن دو از هم جدا نمي شوند مگر اينكه گناهان ( صغيره ) گذشته و آينده آن ها بخشوده خواهد شد ".

۲۰ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام غم و گرفتاري و طلب مغفرت.

۲۱ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) بعد از انجام گناه هر گاه بخواهد سبب كفاره گناهان شود.

22 - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در مجالس.

۲۳ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در تشهد آخر كه يكي از اركان نماز و واجب است. اما فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در تشهد اول مستحب است.

۲۴ - صلوات و سلام بر پيامبر (ص) به طور مطلق: از ابي هريره (رض) روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: " خانه هاي خود را قبر و قبر مرا به عنوان ميعادگاه قرار ندهيد و بر من صلوات بفرستيد زيرا در هر جايي كه باشيد صلوات شما به من مي رسد ". و از عمار بن ياسر (رض) روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: «همانا براي خداوند فرشته اي هست كه گوش سپاري تمام مخلوقات را به او داده است و هرگاه من از اين دنيا كوچ كردم؛ آن فرشته بر قبر من ايستاده است. پس هر كس از ميان امتم بر من يك صلوات بفرستد آن فرشته او را با نام خود و نام پدرش مي خواند و مي گويد: يا محمد (ص) فلان پسر فلان اين چنين و آن چنان بر شما صلوات فرستاده است. پس ايشان (ص) مي فرمايد: خداوند بر آن شخص در برابر هر يك صلوات ده بار صلوات مي فرستد.»

۲۵ - هر بار كه از ايشان (ص) ياد شود:  از انس بن مالك (رض) روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: " كسي كه نام من نزد او ياد شود بر من صلوات بفرستد زيرا هر كس بر من يك بار صلوات بفرستد خداوند در عوض آن ده صلوات بر او مي فرستد ". و از أَمِيْرِ الْمُؤْمِنِينَ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ (رض) روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: " بخيل واقعي كسي است كه نام من نزد او ياد شود و بر من صلوات نفرستد ". از ابي هريره (رض) روايت است كه پيامبر (ص) فرمودند: "‌هر كس ( هنگام ياد من ) صلوات را بر من فراموش و بر آن بي توجهي كند توفيق راه بهشت را نخواهد داشت ".  و از ابي هريره (رض) روايت است كه پيامبر (ص)  فرمودند: " به خاك آلوده شود بيني كسي كه نام من نزد او ياد شود و او بر من صلوات نفرستد ".

۲۶ - فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) در نماز جنازه كه بعد از الله اكبر اول ( تحرم ) سوره فاتحه و بعد از الله اكبر دوم صلوات بر پيامبر (ص) خوانده مي شود.

۲۷ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام برخاستن از خواب.

۲۸ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام ختم قرآن.

۲۹ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) بعد از وضو.

۳۰ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام عقد ازدواج.

۳۱ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام عطسه.

۳۲ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام ورود به منزل.

۳۳ - فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هرگاه كه شخصي چيزي را فراموش كند و بخواهد آن را به ياد آورد.

۳۴ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام نياز و حاجت.

۳۵ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام ذبح حيوان.

۳۶ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) در حال خواندن قرآن.

۳۷ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگامي كه مردم صدقه مي دهند و كسي به علت تنگ دستي قادر به دادن صدقه نيست.

۳۸ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام خواب.

۳۹ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام گفتن هر سخن با ارزش.

۴۰ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام نياز و فقر.

۴۱ – فرستادن صلوات بر پيامبر(ص) هنگام عبور از مسجد و ديدن آن.

۴۲ – فرستادن صلوات بر پيامبر (ص) هنگام رفتن به بازار و مهماني.

از خداوند تبارك و تعالي خواستاريم كه ما را به اخلاق نيكوي  پيامبر(ص) تربيت كند و راه و روش ايشان (ص) را به ما تعليم دهد و ما را در اين دنيا بر سنت ايشان (ص) نگاه دارد و ما را با حضرت محمد (ص) محشور گرداند و از حوض شريف ايشان (ص) ما را سيراب گرداند جرعه گوارايي كه بعد از آن هيچ گاه تشنه نشويم. آمين يا رب العالمين.


جهادستان...
ما را در سایت جهادستان دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : ejahadistan3 بازدید : 165 تاريخ : جمعه 19 خرداد 1396 ساعت: 12:36